Kampsport för alla

MMA-utrustning

by Mr. Justen Ondricka

BoxningshandskarNär man håller på med MMA och annan kampsport så är det förstås viktigt att man har bra utrustning. Inte nödvändigtvis för att man måste ha något som anses ”trendigt” eller liknande, utan snarare för att det är viktigt med rejäla skydd.

Använd bra skydd

För oavsett vad man säger om kampsport, att det inte går ut på våld, utan är ett spel mellan utövarnas hjärnor och fysiska form, så går det inte att sticka under stolen att det de facto utövas våld – direkt eller indirekt. För i vissa sporter så handlar det ju inte om att slå eller sparka något tills den däckar, utan att utföra tekniker för att få poäng. Men vår poäng var att även om dessa inte handlar om att skada sin motståndare så finns risken att någon träffar snett eller olyckligt.

Den viktigaste utrustningen

Nu tänkte vi oss punkta upp det vi anser vara de viktigaste komponenterna i en MMA/kampsportsutrustning.

  • Boxningshandskar – Att ha rätt handskar på händerna är mycket viktigt, vilka man väljer beror på vilken kampsport man sysslar med. Ett par schyssta boxningshandskar är exempelvis inte rätt typ av handskar om du sysslar med exempelvis Muay Thai. Det viktigaste med handskarna är att de har rätt passform, ett bekvämt material, snörning eller spänne samt att de ska ha rätt oz-mått.
  • Tandskydd – Ett bra tandskydd är mycket viktigt att du införskaffar om du på sikt har just att behålla dina tänder. Tandskydd är en försäkring mot både smärta, ekonomiska utgifter och andra praktiska besvär. Tandskydden skyddar inte bara just tänderna, utan även för käkarna och för allt som dina tänder potentiellt skulle kunna skada – kinder, tunga och så vidare.
  • Huvud- och öronskydd – Varför det är viktigt med huvudskydd behöver vi nog egentligen inte gå in på närmare, men i sporter där man slår och sparkar mot huvudet så är det viktigt att ha ett adekvat skydd för att undvika otäcka skador som kan ge men för livet om man har otur.