Kampsport för alla

Skador inom kampsport

by Mr. Justen Ondricka

Vanliga skador inom kampsport

Med anledning av den populära sporten MMA, som står för mixed martial art, startade riksdagen i 2001 en stor utredning om skador inom kampsport.Uppgiften var att undersöka hur kampsporten kunde regleras, men även att få en översikt över skaderisker och andra hälsoaspekter.13 år senare kan vi nu konstatera att oron som många kritiker uttryckt inte var helt obefogad. Det finns stora risker med att utöva sporten, men undersökningen har visat att oron också var något överdriven.

Vanligaste skadorna i MMA

Utöver de vanliga skadorna som förekommer inom alla sporter så finns det några som är lite mer specifika för just MMA. Bortsett från sträckningar och stukningar finns även ledskador med i bilden. Det beror till stor del på alla ledlås på armar och ben som används i matcherna.De absolut vanligaste skadorna uppstår på händer och handleder. I tävlingssammanhang används tunnare handskar än dem som används i traditionell boxning. Om utövaren träffar fel i slaget kan handen skadas på grund av det otillräckliga skydd de tunna handskarna erbjuder.

Dödsfall inom MMA

Inför alla matcher måste varje utövare genomgå en gedigen hälsokontroll. Kontrollen utför av en läkare på plats och hans uppgift är att värna om utövarens säkerhet och hälsa.I sanktionerade MMA-matcher finns det endast tre dokumenterade dödsfall. Om man tar i beaktande hur många utövare det faktiskt finns inom sporten är den siffran inte något som står ut jämfört med andra sporter.

En läkare uttalar sig

Carl Samuelson är den mest meriterade läkaren inom MMA i Sverige. I en intervju i Fightplay fick Carl uttala sig om skaderisken inom MMA i Sverige.Han konstaterade att personer som utövar MMA inte löper större risk för skador än människor som utövar andra typer av sporter. Läkaren har alltid sisa ordet och hans ord väger tyngst i alla lägen. Är en utövare i fara har läkaren mandat att stoppa matchen.